Kedi ve Köpeklerde Pirelerin Neden Olduğu Hastalıklar
Kedi ve köpekler insanların en iyi dostları olarak yıllardır beraber yaşamaktadırlar. Bir çok evcil hayvan sahibi ortak bir konuya oldukça aşikardır. Bu konunun başında pireler gelmektedir. Neredeyse göz ile görülemeyecek kadar küçük bu varlıklar küçük olsalar da evcil dostlarımıza oldukça ciddi zararlar verebilmektedir.
Pireler genellikle hayvandan hayvana geçer ve eğer müdahale edilmezse yumurtalarını bırakarak yerleştiği canlıda üremeye başlamaktadır. Buda yerleştiği canlıya ciddi zararlar vermesine neden olmaktadır. Ümraniye veteriner olarak pire tedavisinde ve pirenin bulaşması konusunda önleyici hekimlik hizmetlerini vermekteyiz.
Pire Nedir?
Pire kanatsız sivrisinek büyüklüğünde kan emici bir böcek türüdür. Pire olarak adlandırdığımız bu böcek aslında 1500 den fazla türü bulunan oldukça geniş bir aile olan Siphonaptera ailesine verilen bir isimdir. Kanatsız olmalarına rağmen pireler oldukça uzak mesafelere zıplayabilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile saatte 7 kilometre hıza kadar ulaşabilmektedir.
Pireler genellikle tüylü canlıları tercih ederek tüyleri arasında saklanmakta ve kanlarını emmektedir. Türüne göre bir pire 1.5 mm ile 4.5 mm arasında büyüklüğe ulaşabilmektedir. Pireler bir canlıdan diğerine zıplayarak geçiş yaptıkları süreçlerde birçok kan ile bulaşan tehlikeli hastalığı da yanında taşımaktadır. Veba gibi oldukça tehlikeli sonuçlar doğuran hastalıkların ilk olarak pireler tarafından bulaştırıldığı bilinmektedir.
Kedi ve Köpeklerde Pire
Kedi ve köpekler tüylü memeli sınıfında olan canlılardandır. Her iki türde evlerimizde beslediğimiz canlılar arasında yer almaktadır. Ancak iki tür arasında bakım şeklinde bir fark vardır. Kediler dışarı gezmelerine oldukça az çıkmaktadır. Köpekler ise günde bir kaç defa hem enerjilerini atma hem de tuvalet ihtiyacı için çıkmaktadır. Bu durumda pire olayının köpeklerde daha çok görünmesine neden olmaktadır.
Ümraniye veteriner olarak yapmış olduğumuz gözlemler ve tedaviler sırasında evlerinden hiç çıkmayan kedilerde de pire olayına rastlamaktayız. Pireler her ne kadar tüylü canlılarda da yaşasa da insanları aracı olarak kullanabilmektedir. Vücudumuzda ya da kıyafetlerimiz de yer alan pireler buradan evcil dostlarımıza geçiş yapabilmektedir. Bu nedenle kedi ve köpek ayrımı yapılmaksızın tüm dostlarımıza Ümraniye veteriner olarak önleyici hekimlik uygulamalarını tavsiye etmekteyiz.
Kedi ve Köpek Pirelerinin Genel Yapısı
Pire denilince akla kan emen küçük zıplayan bir böcek gelse de binlerce farklı türü bulunmaktadır. Her bir türü de kendi içinde farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle de kedi ve köpeklerde bulunan pirelerde farklı özelliklere sahiptirler. Pireler genellikle lavralamak ve çoğalmak için kan emdikleri bir canlıya konak kurarlar. Pireler tüylü memeli canlılarda bulunsalar da kendilerine uygun yeri terk etmek istemezler.
Zorunlu durumlar haricinde kedi piresi kediler üzerinde, köpek piresi ise köpekler üzerinde yaşamaktadır. Ancak zorunlu olduklarında farklı canlılarda da konak oluşturabilmektedir. Pireler bir canlı üzerinde uygun, sıcaklık ve nem gibi olgular oluştuğunda yıllarca kalabilmektedir. Ümraniye veteriner olarak kedi ve köpeklere farklı tedavi yöntemleri uygulayarak pirelerden kurtulmalarını sağlamaktayız.
Kedi ve Köpeklerde Pirelerin Neden Olduğu Hastalıklar
Pireler konak olarak seçtikleri canlının üzerinde kan emerek yaşamakta ve burada uygun sıcaklık ve nem gibi olgular oluşursa lavralarını bırakarak çoğalmaktadırlar. Pireler yerleştikleri canlıda kan emdikleri için deride kızarıklık bırakmaktadır. Özellikle kedi ve köpeklerde kaşınma dürtüsünü artıran bu küçük yararlar kaşınma ile daha derin yaralara dönüşerek deri hastalıklarına neden olabilmektedir.
Pireler hayvandan hayvana zıplayarak oldukça kolay geçebilmektedir. Bu geçişler esnasında da bir hayvanda olan hastalığı diğerine taşıyabilmektedir. Birçok farklı hastalığın bu şekilde taşınması özellikle kedi ve köpeklerin aşılanmalarının olmadığı durumlarda ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Ümraniye veteriner kliniği uzman kadrosu bu hastalıkların tedavisinde dostlarınızın en büyük yardımcısı olmaktadır.
Pireler lavralama ile çoğalım göstermektedir. Özellikle uygun yaşama ortamı olduğu zaman kısa süre içerisinde yüzler ve hatta binlerce sayıya ulaşabilmektedir. Kan emmeleri dolayısıyla da kedi ve köpeklerde en dikkat çeken belirtileri güçsüzleşme ve ciddi kaşıntı olmaktadır. En çok ise kulak gibi daha zayıf bölgelerde görünmektedir. Ümraniye veteriner kliniği tarafından uygulanan önleyici hekimlik uygulamaları ile dostlarınıza pirenin bulaşması ve çoğalmasını engellemekteyiz.
Kedi ve Köpeklerde Pire Tedavisi
Kedi ve köpeklerin ilk öncelikle doğumları itibari ile uluslararası alanda yapılan çalışmalar ile belirlenen aşılama takvimine göre aşılarının yapılması gerekmektedir. Aşılama ile birçok hastalığın dostlarımıza zarar vermesi engellenmektedir. Bir diğer yapılması gereken uygulamada parazit ilaçlarının zamanında yapılmasıdır. İç parazit ile tenya ve bakterilerin mide ve bağırsakta hastalığa yol açması engellenirken dış parazit ile pire, kene gibi sıkıntılı böceklerin zararları engellenmektedir.
Kedi parazit ilaçları hakkında bilgi edinmek için: Kedi Aşıları Takvimi ve Fiyatları
Köpek parazit ilaçları hakkında bilgi edinmek için: Köpek Aşıları Takvimi ve Fiyatları
Pire bulaşan bir kedi ve köpeğin vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekimce kontrol edilmesi gerekmektedir. Ümraniye veteriner kliniği olarak pire tedavisinde hasta olan dostumuzun durumuna göre bir tedavi belirlenmektedir. Pirelerin açmış olduğu tahribata göre öncelikle dıştan pirelerden kurtulmak gerekmektedir. Buda dış parazit ve özel ilaçlar ile yıkama ile olmaktadır.
Daha sonrasında ise dostlarımızın içyapısında pirelerin açmış olduğu sorunlara göre tedaviye başlanmaktadır.
Kedi ve Köpeklere Pire Bulaşmaması İçin Neler Yapılmalıdır?
Kedi ve köpekler oldukça hareketli canlı türleridir. Özellikle kendi türleri arasında yakınlaşarak zaman geçirmektedir. Kediler köpeklere göre daha az dışarı çıksa da bizden ya da başka bir insandan pire kapabilmektedir. Bu nedenle hiç dışarı çıkmasa da uygun zamanları geldiğinde iç ve dış parazit uygulamaları yapılmalıdır.
Köpekler kedilere oranlara daha fazla dışarı çıkmakta, daha çok insan ve hayvan ile temas kurmaktadır. Bu da pire gibi kolay bulaşan canlılara karşı dikkatli olmak gerekmektedir. Köpeklerde ve kedilerde pire bulaşmaması için öncelikle kendilerine zamanı geldikçe aksatmadan dış parazit yapılmalıdır. Ayrıca dostlarımızın yaşam alanlarını kafes yatak gibi yerlerin düzenli ilaçlanması çok önemli olmaktadır.