Köpeklerde Lyme Hastalığı Nedir? | İnsanlara Bulaşıyor Mu?

Lyme hastalığı, Geyik kenesi olarak bilinen bir tür canlının ısırması sonucu ortaya çıkmaktadır. Lyme açık alanlarda bulunan Ixodes adlı kenelerin ısırması sonucunda bulaşan ve borrelia burgdorferi isimli bakterinin sebep olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bütün canlılarda hatta insanlarda dahi görülebilen Lyme hastalığı köpeklerde de görülmektedir.

Lyme hastalığı köpeğin hayati organlarını tutarak sorunlara sebep olabilmektedir. Ümraniye Veteriner kliniği bu konuda en yakın adrestir. Köpeğinizin Lyme hastalığı olduğunu anlayabilmek oldukça kolaydır. Ağrı, ateş, eklemlerde şişlik ve yürüme güçlüğüyle ortaya çıkabilen Lyme hasatlığı tedavi edilebilir bir enfeksiyon hastalığıdır.

Lyme Hastalığı Nedir?

Lyme olarak tanımlanan bakterilerin neden olduğu, hastalık kene ısırmasıyla ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın en zor kısmı kene tarafından köpeğin ısırılmasından iki ile beş ay kadar sonra ortaya çıkmasıdır. O süre içinde hayvanın iç organlarını ve bağışıklık sistemini etkileyebilmektedir. Zona türü bir hastalık olan Lyme köpeklerden insanlara da geçebilmektedir. Fakat köpekten insana Lyme geçebilmesi için kenenin enfekte olması gerekmektedir.

Eğer böyle bir risk olmadığından eminseniz korkmamalısınız. Lyme hastalığından korunma yollarından biri de piknik alanları ve mesire yerlerinde bulunmamaktır. Zorunlu hallerde ise ortamın hijyenik ve steril olmasına dikkat edilmelidir. Geyik kenesi olarak bilinene kene ısırması sonucunda meydana gelen Lyme hastalığı köpekler ve insanlarda görülebilmektedir.

 

Lyme Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Ixodes ya da geyik kenesinin ısırması sonucu meydana gelen Lyme hastalığı belirtileri gözle görülür şekildedir. Borrelia burgdorfi bakterisinin neden olduğu köpeklerde Lyme hastalığının belirtileri şöyle izlenmektedir.

  • Titreme,
  • Eklemlerde şişlik ve yürüme güçlüğü,
  • Yorgunluk,
  • Kas ağrıları,
  • Döküntü,
  • Yüksek ateş,
  • Baş ağrısı.

Vücut ağrıları ve köpeğin boynunda sertleşme şeklinde görülmektedir. Lyme ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Tedavisi mümkündür ancak hızla bütün memeli canlılara bulaşabilmektedir. Bu nedenle vakit kaybetmeden köpeğinizi Ümraniye veteriner kliniğine ulaştırınız. Lyme konusunda tecrübe ve akademik birikimleriyle sizin için çalışmaktadır.

Her canlının yaşam hakkına saygıyla devam eden güncel yaşamda Ümraniye veteriner pet canları için çalışmaktadır. Akademik başarılarını sektörde kazandığı tecrübe ve danışanlarından aldığı güvenle taçlandırmaktadır. Lyme hastalığı konusunda uzman kadrosu ve güncel teknolojilerle çalışmalarına devam etmektedir. Köpeklerde oldukça can sıkıcı durumlara neden olabilen Lyme, köpeklere tek yolla yani kene ısırması sonucu geçmektedir. Lyme hastalığı köpeklerde ve pek çok canlıda da görülebilmektedir. Genellikle memeli hayvanlara bulaşan Lyme hastalığı tedavisi mümkündür.

Ümraniye veteriner köpeğinizin uzun süre öncesinden bu hastalığa yakalandığını söyleyecektir. Çünkü Lyme hastalığı kene ısırması sonucunda görülen hastalık haftalar sonra ortaya çıkabilmektedir. Spiroket adı verilen etkenler, dünyanın pek çok yerinde önemli sağlık sorunları arasında bulunmaktadır. Köpeğin bağışıklık sistemini etkileyen Lyme hastalığı sıklıkla böbreklere yerleşmektedir. Ümraniye veteriner Lyme hastalığı tanı- teşhis ve tedavisi konusunda büyük başarılara imza vermektedir. Hastalık kene temasından sonra 2-5 ay kadar süre geçtikten sonra ortaya çıkmaktadır.

İlk olarak köpeğin yürümesi değişmektedir. Topallamaya başlayan köpeğinizi hemen Ümraniye veteriner kliniğiyle tanıştırmanız gerekmektedir. Köpekten insana Lyme hastalığı geçmesinin tek koşulu bulunmaktadır. Bu da köpeği ısıran kenenin enfekte olması gerekliliğidir. Sinsi bir hastalık olan Lyme, akut böbrek hastalıklarına neden olabilmektedir. Köpeklerde Lyme hastalığı ilk olarak eklemlerde şişme ve topallama şeklinde görülmektedir.

 

Lyme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeğin eklemlerinde şişlik ve ayağında topallama şeklinde belirmektedir, Lyme hastalığı belirtilerin netliğine uygun olarak tanısı kolaylaşmaktadır. Eklemlerden sıvı alınarak tetkik edilmesi ve kan testleri yapılması gerekmektedir. Konulan tanı sonrası nasıl tedavi edileceği konusunda karar verilmektedir. Tedavi süreci oldukça uzundur ve köpeğin hayati organları risk altında bulunmaktadır. Tedavi antibiyotikle sürdürülmektedir. Uzun uğraşlar sonucu tedavisi yapılan köpekler aşıları yapılmadığı sürece hastalığa aday demektir. Lyme hastalığının en kolay önlenebilme yolu köpeğinizi aşılatmanız olacaktır.

Bu konuda en doğru destek adresiniz Ümraniye veteriner olacaktır. Vakit kaybetmeden köpeğinizin aşılarını yaparak sağlık güvencesine kavuşturabilirsiniz. Köpeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen Lyme hastalığında antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Tedaviden sonra tekrarlayabilme özelliğine sahip Lyme, önlenebilir hastalıklar arasında bulunmaktadır. Hastalığın teşhis ve tedavisi için en doğru adres ise Ümraniye veteriner olarak hizmet vermektedir. Hijyenik ortamı, Petcanlarla güçlü iletişimi sayesinde köpeğiniz için kolaylıkla tedavi alabilirsiniz.

 

Lyme Hastalığı İnsana Geçer mi?

Hayvandan hayvana bulaşan Lyme hastalığı, köpekten de insana geçebilmektedir. Bu sık rastlanan bir durum olmasa da eğer köpeği ısıran kene enfekte olduktan sonra köpeği ısırmışsa o zaman insana geçebilmektedir. Aksi halde böyle bir durum söz konusu değildir. Ümraniye veteriner günün her saati bilgi ve destek alabileceğiniz en doğru adrestir. Kene temasından sonra 2- 5 ay sonra ortaya çıkan Lyme, zona tipi bir hastalıktır. Oldukça ağrılı, ateşli ve eklem ağrılarıyla devam etmektedir.

Köpeklerde hepsinde olmasa dahi bazılarında nörolojik bozukluklar, kalp ritminin artışı ve akut böbrek hastalıklarına neden olabilmektedir. Lyme hastalığı köpeklerde görüldüğünde hastalığın ikiyle beş ay öncesinden başlamış olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuda Ümraniye veteriner desteği alarak köpeğinizi en iyi şekilde tedavi edebilirsiniz. Lyme hastalığının etkisi tedavi süresine bağlıdır. En kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır. Hastalık sebebi olan kene yapışmış olarak fark edildiği anda köpek veterinere götürülerek kenenin çıkarılması önemlidir.

 

Lyme Hastalığından Köpekler Nasıl Korunur?

Lyme, ekfeksiyöz özellik taşıyan bir hastalıktır. Geyik kenesi olarak bilinen Lyme hastalığı, bir enfeksiyon hastalığı türüdür. Antiparaziter uygulamalarla hem kendiniz hem köpeğiniz ve bütün canlılarınızı koruyabilirsiniz. Lyme hastalığından korunabilmenin en önemli yolu aşı uygulamasıdır. 0 bir çözüm olmasa dahi büyük bir aşamadır. En etkin kene ve haşere mücadelesi olan parazit aşıları ense damlası olarak kullanılmaktadır.

Köpek aşı takvimi ve aşı fiyatları

Köpeğin ensesine damlatılarak işlem yapılır, köpeğin tasması ve bölgenin dezenfeksiyonu da birlikte yapıldığında doğru uygulama yapılmış olacaktır. Ümraniye veteriner siz ve pet canlarınız için çalışmalarına devam etmektedir. Gerek akademik eğitim süreci gerekse meslek içi gelişimleriyle her türlü teşhis tedavi ve aşılama işlemleriniz için iletişim kurabilir, kapısını çalabilirsiniz.

Ümraniye ve çevresinde adından övgüyle söz edilen veterineriniz olarak siz ve can dostlarınızın yanında olmaya devam etmektedir. Borrelia burgdorfi bakterisinin neden olduğu Lyme hastalığını önlemek için hayvanlarınızın aşılarını ihmal etmemeniz gerekmektedir. Ayrıca hijyen kuralları ve gıdasına özen göstermeniz gerekmektedir.

 

Lyme Hastalığından İnsanlar Nasıl Korunmalı

Lyme hastalığı büyük sorunlara neden olabilecek bir enfeksiyonez hastalık türüdür. Köpeklerde Lyme hastalığı aşı korumasıyla engellenebilir. Fakat insanları Lyme hastalığından koruyabilen bir aşı türü bulunmamaktadır. Bu nedenle insanlarda Lyme hastalığının tedavisinde de tüm hastalıklarda olduğu gibi, erken teşhis önemlidir. Belirtileri arasında uyku bozuklu, ateş, eklem ağrıları gibi bilinen belirtiler bulunmaktadır. İnsanlarda Lyme hastalığı, kene ısırığından 3-5 gün sonra meydana çıkabilmektedir.

Daha uzun süre geçtikçe kızarıklık, kaşıntı ve döküntüler ortaya çıkabilmektedir. Vakit kaybetmeden, ve yapılan kan testleri ve sıvı örnek sonuçları beklenmeden western blot ve Elisa testleri uygulanmalıdır. Köpeklerde parazit aşısı, büyük ölçüde koruyucu etken olmaktadır. İnsanlar için böyle bir aşı türü yoktur. Bu nedenle insanlar doğada bulunduğu sırada maksimun düzeyde korunmaya özen göstermelidir.

 

Köpeklerde Lyme Hastalığı Bulguları nelerdir?

Genel olarak kene ısırığı sonrası ortaya çıkan Lyme hastalığının köpeklerde görülen belirtileri hemen ortaya çıkmamaktadır. Lyme hastalığının ilk belirtisi deri üzerinde görülmektedir. Kenenin ısırdığı bölgede kızarıklık ve kaşıntı görülmektedir. Tedavi edildikten aylar sonra da bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bunlar, zihinsel sorunlar, yorgunluk, kas ağrısı, kireçlenme, sinirsel şikayetler ve boyun tutulması olarak görülebilmektedir. En önemli belirtilerden biri de Lyme hastalığının kansere de sebep olabileceği bulgulara rastlanmasıdır.

Lyme, (sakırga)Ixodes ricinus türü keneden insana ve hayvanlara geçebilmektedir. Hastalığı en iyi tanımlayan görüntü eritema migrans denilen boğa gözü döküntüsüdür. Her hastada görülemeyen bu döküntü hastalığın tanımlayıcı bulgusu olarak bilinmektedir. Lyme, klinik bulguları arasında bulunan köpeklerin bağışıklık sistemini etkilemesidir. Parazit aşıları sık aralıklarla yapılmalıdır. En önemlisi aşı takviminin aksamamasıdır. Yıllık tek doz olarak uygulanan aşı koruyuculuğu yeterli olabilmektedir.

 

Köpekler & Kedilerde Lyme

Lyme hastalığı, zona türü enfeksiyon hastalığıdır. Borrelia adlı bakterinin kene ısırığıyla köpeklere geçmesiyle ortaya çıkmaktadır. Köpeğin ısırmasıyla da insan ve tüm memelilere geçebilmektedir. Belirtileri arasında eklemlerde ağrı, deride döküntü, kedi ve köpeklerde bulgular ve belirtiler benzer durumdadır. Isırılan bölgede kızarıklık, şişlik, eklem ağrılarıyla birlikte kalıcı Artrit görülebilmektedir. Kedi ve köpeklerde eklem ağrılarının en önemli göstergesi hayvanın ürkek ve dikkatli adımlarla yürümesidir.

Topallama, eklemlerde şişlik ve tutulmalarda köpeğin hayati fonksiyonlarında kaliteyi düşürmektedir. Hem köpek hem de kediler Lyme hastalığına yakalandığında buz üzerinde yürüyormuşçasına temkinli hareket etmektedir. Teşhis koymakta önemli göstergeler, belirtilere göre kan testleri ve eklemlerden alınabilecek sıvı örnekleridir. Tetkikler sonucuna göre antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca tetkiklerine sonucu beklenmeden tedavi sürecine başlanması ağrıyı azaltıcı önlemler alınması gerekmektedir. Tedavi süreci uzundur ve hatta tedaviden aylar sonra hastalık tekrar enfekte olabilmektedir.

 

Lyme Hastalığı Önlenebilir mi?

Kene ısırığından meydana gelebilen Lyme hastalığı önlenebilir hastalıklar arasındadır. Kısa bitkiler arasında bulunan keneler, köpeği ısırması sonucunda Lyme hastalığına neden olabilmektedir. Bunun için köpekler çimenler, otlar arasından, piknik alanlarından uzak tutulmalı, gezinti bitiminde mutlaka taranarak kontrol edilmelidir. Korunma yöntemlerinin başında aşılar gelmektedir. Köpeğin aşıları sık aralıklarla yapılmalıdır.

Enfekte olmadan önce ise aşı takvimi aksatılmamalıdır. Bu konuda Ümraniye veteriner size en yakın destek adresidir. Hem kendiniz hem köpeğinizin sağlığı için periyodik kontrollerini yaptırarak koruyucu sağlık hizmeti alabilirsiniz. Ayrıca köpeğinizi açık alanlarda çayır, çimen, piknik alanlarından uzak tutmanız gerekmektedir. Şayet bu gibi ortamlarda bulundunuz ise tarama ve kontrolünü ihmal etmemeniz ve Ümraniye veteriner ziyaretiniz önemlidir. Her hastalık gibi Lyme da önlenebilir hastalıklar arasındadır.

 

Lyme Hastalığı Nelere Neden Olabilir?

Bir tür enfeksiyon hastalığı olan Lyme, kene ısırığı sonunda meydana çıkmaktadır. Lyme hastalığı, köpeklerde böbrek sorunlarına, kireçlenme ve eklem ağrılarına neden olabilmektedir. Farklı şekillerde ortaya çıkabilen Lyme hastalığının hedefi organları tutmasıdır. Deri önde olmak üzere merkez sistemleri tutmaktadır. Boğa gözü döküntüsü olarak tanımlanan eritema migrans her hastada aynı şekilde görülmektedir.

Ümraniye veteriner bilgi, tanı ve tedavi konusunda özenle çalışmaktadır. Lyme, bir kaç gün içinde kan ve lenf yolundan yayılım göstermektedir. Baş ağrısı, ateş, ensede ağrı, terleme görülebilmektedir. Kene ısırığıyla geçen bazı hastalıklar, tekrarlayan ateş, Tuleremi, Babazioz, kırım kongo ateşi ve kayalık dağlar ateşi olarak bilinmektedir. Erken tanıyla tedavisi mümkün olan Lyme hastalığı, kene sayesiyle bulaşmaktadır. İnsanlar, köpek ve kedilerde de görülebilmektedir. Korunma yolları arasında düzenli aşılama çok önemlidir.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Ümraniye Veteriner Kliniği: Petopia®

Şimdi bize ulaşın

Ümraniye veteriner kliniği, Petopia markasıyla kurumsal veterinerlik, petshop, kuaförlük ve pet otel hizmeti sunan veteriner kliniğidir. Ümraniye’de rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz merkezi bir konumda yer almaktadır.


ACİL İLETİŞİM

Acil iletişim 09:00 – 22:30
0545 402 83 85



ADRES

Atakent Mahallesi
Alemdağ Caddesi No:376/A
Ümraniye İstanbul



ümraniye veteriner alt kısım
Takip edin

Sosyal Medya

Petopia® veteriner kliniğini sosyal medyada takip ederek daha yakından tanıyın.



Copyright 2019 Petopia® Ümraniye Veteriner Kliniği

ümraniye veteriner logo