Mikroçip Nedir? Ne İşe Yarar?

Mikroçip #HayatKurtarır


Mikroçip Nedir?

Mikroçip, kalıcı bir elektronik tanımlama yöntemidir. Kendisi çok küçük olan mikroçip yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Evcil hayvanların boynunun arkasındaki omuz bıçaklarının arasına deri altına implante edilmek suretiyle kullanılabilmektedir. Her çipin, bir mikroçip tarayıcı kullanmak suretiyle geliştirdiği ve algıladığı benzersiz bir numarası bulunur. Mikroçip numarası, hayvan ve sahibi hakkındaki ayrıntılarla birlikte bir mikroçip veri tabanı kaydına kaydedilir.

Evcil hayvan sahiplerinin iletişim bilgilerinin, evcil hayvanlarının mikroçip numarasına göre veri tabanına kaydedildiğinden emin olmaları gerekir. Evcil hayvanların kaybolduğu durumlarda; veterinerler, hayvan barınakları ve yerel belediyeler, evcil hayvanlarda bulunan bir mikroçip için tarama yapma olanağı bulur. Tarama ardından bulunan veriler sayesinde ve veri tabanı aracılığıyla sizinle iletişim kurabilir.

4 Çok Önemli İstatistik



Kayboluyorlar


3 evcil hayvandan biri yaşamı boyunca 1 noktada kayboluyor.


Bulunamıyorlar


Kayıp kedilerin % 87’si bulunamıyor.


#HayatKurtarır


Hayvan barınaklarına giren kayıp köpeklerin sadece yüzde 22’si aileleriyle tekrar bir araya geldi. Bununla birlikte, mikroçipli köpekler için sahibine dönüş oranı yüzde 52!


#HayatKurtarır


Hayvan barınaklarına giren kayıp kedilerin yüzde 2’sinden azı aileleriyle tekrar bir araya geldi. Mikroçipli kediler için sahibine dönüş oranı yüzde 38’in üzerinde.

Mikroçip Ne İşe Yarar?

Benzersiz bir kimlik numarası taşıyan, bir pirinç tanesinin büyüklüğü kadar olan bir aygıttır. Bir radyo frekansı tanımlaması olan transponderidir. Mikroçip, veteriner ya da barınaklar tarafından tarandığı zaman kimlik numaralarına erişim sağlanır. Pile ihtiyaç yoktur ve hareketli bir parça değildir. Evcil hayvanların kürek kemikleri arasına yerleştirilmek suretiyle takılması sağlanır. Deri altına enjekte edilmesinin ardından günlük yaşamına devamı sağlanır. Mikroçip evcil hayvanların, sahipleriyle tekrar buluşmasına aracı olabilen muhteşem bir uygulamadır.

Mikroçip uygulamasının bir de önemli bir ayrıntısı vardır ki, sahiplenilmek suretiyle sonradan terkedilen evcil hayvanların da kolaylıkla tespitini sağlar. Bu sayede hayvanın sokağa terkedilmesinin bir cezai müeyyidesi de olabilecektir. Desteklenmesi gereken oldukça önemli bir ayrıntı olduğu için uygulama tüm hayvan severler tarafından da mikroçip destek bulur bir hale gelmiştir. Evcil hayvanların kayıt altına alınması için en güvenli uygulamanın mikroçip olduğu da bilinmektedir.

 Mikroçip Kullanımında Doğru Veri Önem Taşır

İletişim bilgilerinin veri tabanında güncel tutulması son derece önemlidir. Bu sayede evden taşınma veya telefon numarası değiştirme durumlarında da yine evcil hayvanın kaybolması, sahipsiz kalması durumunda yine de sahibi ile kolaylıkla iletişime geçilebilir. Bir evcil hayvan yeni bir sahibe aktarılırsa da bu işlem aynı derecede fayda sağlar. Yeni sahibin iletişim bilgilerinin veri tabanına kaydedilmesi bu durum için yeterlidir. Yeni iletişim bilgilerinde mikroçip ile hayvan sahibine kolaylıkla ulaşım sağlanır.

 Mikroçip Kullanımında İletişim Bilgileri Nasıl Güncellenir?

İletişim bilgilerini değiştirmenin en kolay yolu, evcil hayvanınızın mikroçip numarası aracılığı ile alanında uzman kişilere yaptırmış olduğunuz mikroçip takılmasını sağlayan veteriner olacaktır. Alanında uzman veteriner kliniği hayvanınızın mikroçip numarasını listeleyen veri tabanına kişiyi yönlendirir. Bu sayede onlarla doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Bazı klinikler web üzerinden adres değiştirme olanağı da sunmaktadır.

 Evcil Hayvan İçin Mikroçip Zorunlu Mu?

Şayet seyahat yapmak istiyorsanız mikroçip uygulaması zorunludur. Diğer durumlarda zorunlu bir uygulama olmadığı bilinir. Fakat MİKROÇİP 30344 RESMİ GAZETE kararı ile zorunlu hale getirilmiştir. İdeal olanı bir hayvanı sahiplendikten sonra mikroçip taktırmanız olacaktır. Aksi takdirde evden çıkarak yolunu bulamaması gibi bir durumda üzücü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Yine evcil hayvanınızın kötü niyetli kişilerce sahiplenilmesini de önleyen bir uygulamadır. Alanında uzman profesyonel bir veteriner eşliğinde kolaylıkla yaptırılabilecek bir işlem olarak karşımıza çıkar.

 Mikroçipleme Ağrılı Bir İşlem Midir?

Mikroçip uygulaması oldukça hızlı yapılabilen, güvenli ve basit bir işlemdir. Çok az rahatsızlık ve ağrıya neden olur. Çip implante edilirken bazı kedi yavruları çekilebilir veya köpekler havlayabilir. Ancak ağrı minimumdur ve kısa sürelidir. Çoğu hayvan bu ağrıyı çok çabuk unutur. Mikroçip, kaybolan evcil hayvanları sahiplerini tekrar evcil hayvanıyla yeniden buluşturmak için çok önemlidir.

Evcil hayvanın kaybolması halinde şayet mikroçip takılı ise yeniden bir araya gelme olasılığınız oldukça yüksektir. Mikroçip işlemi, kayıp bir hayvanı tespit etme ve onu sahipleriyle yeniden bir araya getirme açısından fayda sağlayabilir. Bu umut evcil hayvanın yaşayacağı herhangi bir minimum ve anlık rahatsızlıktan çok daha ağır basan bir duygudur.

 Mikroçip Uygulaması Ne Zaman Yapılmalıdır?

İdeal olanı, evcil hayvanın sahiplenilmesinden sonra yapılmasıdır. Sahiplendiğiniz evcil kedi ve köpeklerin mikroçip takılı olması önemli bir ayrıntıdır. Bir kedi ya da bir köpek kaybolduğunda etkin bir biçimde bulabilmenin tek yolu budur. Başka türlü bulunma ihtimali oldukça düşük bir varsayım olarak kalacaktır. Şayet sahip olduğunuz evcil hayvana henüz mikroçip taktırma işlemi yaptırmadıysanız, veteriner hekimlerimizle iletişime geçerek uygulamayı bir an önce yaptırmanız önemli bir ayrıntıdır.

Evcil bir hayvan sokakta fazla yaşama olanağı bulamayabilir. Bununla birlikte mikroçip takılı diye kaybolan hayvan hemen bulunmayacaktır. Çünkü bu uygulama mikroçip uygulamasıdır, gps değildir. Ancak evcil hayvanınızın bir veteriner veya belediyenin eline geçmesi durumlarında sizlerin bilgilendirilmesini sağlaması açısından önemli bir ayrıntıdır.

 Mikroçip Uygulaması Fiyatları

Pek çok evcil hayvan sahibinin dostuyla tekrar buluşmasına olanak tanıdığı bilinen bir uygulamadır. Evcil hayvanların ilk sahibine verilmesi ile implante yapılabilir.  Ehliyet gibi düşünülmesi gereken mikroçip uygulama ile evcil hayvana kimlik verilir. Veri tabanında bulunabilmesi için bilgiler veri tabanına kaydedilir. Evcil hayvan sahiplerinin yaptırmak istediği uygulama evcil hayvanın cinsine ve yapılan kliniğe göre fiyatlarda değişim görülebilir.  Kliniğimizde 850 TL ‘ye yapılmaktadır. Ek olarak karne yenilenmesi gerekirse karne ücreti olacaktır.

 Evcil Hayvanlara Mikroçip Takılması İşlemi Nerelerde Yapılır?

Bir implant uygulaması olan mikroçip takılması işlemi sadece yetkili olan veterinerler aracılığı ile yapılmaktadır. Bunun için veteriner hekimden yardım alınması önemli bir ayrıntıdır. Kişilerin değer verdiği evcil hayvanları için yapacağı ayrıcalıklı bir uygulamadır.

 Mikroçip Ne Kadar Süre Dayanır?

Yaklaşık 25 yıl kadar dayanması hedeflenmiştir. Aşınma ve yıpranmaya dayanıklı olarak üretilmiştir. Ancak zorlu koşullarda çip ömrü kısalabilmektedir.

 Mikroçip Taramasını Kimler Yapar?

Mikroçip işleminin ardından kayıt için kullanılan bilgiler yalnızca üretici tarafından görülebilir. Veterinerler, barınaklar çip tarayabilir ancak iletişim için üretici ile irtibat sağlamaları gerekir. Çip kaydedilirken hangi bilgilerin paylaşılması gerektiğine ise hayvan sahipleri karar verirler. Bu bilgilerin bireysel olarak elde edilmesi oldukça zordur.

 Evcil Hayvanım Kaybolursa Ne Yapabilirim?

Evcil hayvanların kaybolması durumunda, bulan kişilerin barınak veya veteriner hekimlere götürme ihtimali oldukça yüksektir. Bu kuruluşlar getirilen evcil hayvanda çip olup olmadığını kontrol ederler. Şayet bir çip bulunuyor ise çipi okutarak gerekli süreci başlatmak suretiyle evcil hayvan sahibi ile irtibat kurularak evcil hayvanı kendisine tekrar iade edilir. Şayet mikroçip takılı ise evcil hayvanların sahiplerini geri bulma olasılığı %50 bir ihtimaldir. Sevdiğiniz evcil dostunuzun yarı yarıya bir ihtimalle size geri dönmesi seçeneği oldukça umut verici bir sonuçtur.

 Mikroçip ve Gps Farkı Nedir?

Mikroçip evcil hayvanın bedeninde sabit olarak kalan bir uygulamadır. Ancak bir takip cihazı değildir. Evcil hayvanın bulunmasının ardından veteriner veya barınaklara götürülmesi suretiyle ulaşılması hedeflenir. Ayrıca bir mikroçip aracılığı ile evcil hayvanın sahiplenilerek sokağa atılmasının önüne geçmesi hedeflenir. Gps ise; evcil hayvanların tasmalarına takılabilecek bir cihazdır. Bu cihazın hasar görme gibi bir durumu olması halinde takibi mümkün olmayacaktır.

Tasma üzerinde bulunan bilgiler sayesinde herhangi bir zarar görmediyse sahiplerine ulaşılması olanağı bulunur. Ancak tasma kaybedilir veya beklenmedik bir şekilde düşerse bir yedek alternatif olarak düşünülebilen bir uygulamadır.

ŞİMDİ Arayın Ücretsiz Bilgi Alın: 0545 402 83 85 [Dokun Ara]
Petopia için ne düşünüyorlar?

EN İYİ REFERANS İYİ BİR KELİMEDİR




YAVUZ KAYA


Yapmayı unuttukları bir işlemi, getirin yapalım demeyip evime kadar gelip yapmaları takdire şayan.




NESLİHAN SAĞLAM


Gördüğüm en iyi hekimler. Emeklerine sağlık diyorum.. İlgiyle dinleyip anlıyorlar, cok sevecenler ve fiyat olarakta gayet cömertler.




HAMİD KUTLU


Öncelikle personel olarak herkes çok güler yüzlü ilgili son derece temiz hijyenik bir veteriner kliniği. Tüm hayvan severlere tavsiye ederim 😊




TÜLAY KAŞIKÇI


Sokak hayvanı olan Sarı Selimin tedavisi için çok uğraş gösterdiler, çok özenle ilgileniyorlar takip ediyorlar ve sicak samimiyet var. Herkese burayi tavsiye ederim gözünüz arkada kalmaz kesinlikle sevgi dolu bir klinik. 🙂


Daha fazla yorum okuyun

BİZİ DAHA İYİ TANIYIN





Ümraniye Veteriner Kliniği: Petopia®

Şimdi bize ulaşın

Ümraniye veteriner kliniği, Petopia markasıyla kurumsal veterinerlik, petshop, kuaförlük ve pet otel hizmeti sunan veteriner kliniğidir. Ümraniye’de rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz merkezi bir konumda yer almaktadır.


ACİL İLETİŞİM

Acil iletişim 09:00 – 22:30
0545 402 83 85



ADRES

Atakent Mahallesi
Alemdağ Caddesi No:376/A
Ümraniye İstanbul



ümraniye veteriner alt kısım
Takip edin

Sosyal Medya

Petopia® veteriner kliniğini sosyal medyada takip ederek daha yakından tanıyın.



Copyright 2019 Petopia® Ümraniye Veteriner Kliniği

ümraniye veteriner logo