Yavrular bir yaşına kadar iki ayda bir, yetişkinler ise 3 ayda bir antiparaziter bir ilaç ile tedavi edilmelidir. Bazı özel durumlarda veya bulunduğunuz bölgede fazladan risk varsa veteriner hekiminiz bu tedavi protokolünü değiştirebilir.
Dişi köpekler her kızışma dönemi ve hamilelik döneminin başında iç ve dış parazitlere karşı aşılanmalıdır.
Köpeğiniz kortikosteroid tedavisi görüyorsa bu bağışıklık sistemini baskılayacağından, vücutta uyku halinde olan parazit yumurtalarının aktifleşmesine neden olabilir. Bu bağlamda ekstra parazit ilaçlaması veteriner hekiminiz tarafından gerekli görülebilir.
Köpeklerle iç içe olmamız sebebi ile en çok karşılaştığımız sorundur. Köpekler tarafından ısırılmaların çoğu zararsızdır. Çok az bir kısmında tetanoz, pasturella, kuduz etkenleri bulunmaktadır.
Hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklara zoonoz hastalıklar denilmektedir. Bunlar;
sebep olabilir.
Kaza durumlarında köpeğinizin nelerini kontrol etmeniz gerektiğini adım adım bilmeniz iyi olur.
Böcek ısırıkları, bazı ilaçlar, nadir durumda bazı yiyecek türleri köpeğin ”anaflaktik” şoka girmesine neden olur. İlk belirtiler yüzün şişmesi, öğürme, kusma, sendeleme ve ani ishaldir. ilerlemiş olgularda morarmış dişetleri, hırıltılı göğüs sesleri ve zorlukla nefes almadır.
Yiyecek alerjileri bazen kaşıntılı deri sorunlarına yol açabilir. Bu yönde bir şüpheniz var ise en az 6 hafta farklı bir diyet ile besleyin.
Ev ortamının nemini arttırın. 36 saat içinde bir gelişme olmaz ise veteriner kliniğine müracat edin.
Sadece hasta ve yaşlı olduklarında ihtiyaç duyarlar. Gerekmedikçe kalsiyum kullanılmamalıdır. Eklem gelişiminde sorunlara neden olur.
Diyette herhangi bir değişiklik ishale neden olabilir ama yavruyken ürettikleri laktoz enzimini artık yeterince üretmeyenler için büyük bir sorundur. Önlem olarak ise laktozsuz süt ile besleyin.
Kendi veya başka hayvanların dışkısını yeme davranışı köpek gibi çöpçül türlerde doğal bir davranıştır. Çok nadir altında bir sorun yatar.
Toksoplasma bir kedi için nadiren sorun yaratır. İnsanlara kedi dışkısı ile geçer. Hamile kadınlar ve bağışıklık sorunu olan insanlar en çok risk altındadır. Hamile kadınlar kedi dışkısı veya kumu ile uğraşırken eldiven giymelidir.
Bilinçsiz bir kedi bazen çok hafif nefes alır ve bunu anlamak zordur. Kedinizin soluk aldığından emin değilseniz ayna veya kağıt bir mendil koyun. Bu sayede nefes alıp almadığını anlayabilirsiniz.
Pire ve keneler kedilerde olduğu gibi bizlere de geçer. Halkalı solucanlar kedilerden insana, insandan kediye çok kolay geçer.Uzun tüylü kediler herhangi bir klinik belirti göstermeden mantar hastası olabilirler.
İnsanlar en çok kedi kaynaklı alerjiden etkilenir.Gözlerde akıntı, burunda akıntı, deride kaşıntı gibi belirtileriniz var ise, kedi tüyünde veya tükürüğünde olan bir proteine karşı alerjiniz olabilir.
Diyette herhangi bir değişiklik ishale neden olabilir ama yavruyken ürettikleri laktoz enzimini artık yeterince üretmeyenler için büyük bir sorundur. Önlem olarak ise laktozsuz süt ile besleyin.
Bu bir göz sorununa işaret olabileceği gibi, sindirim sistemini etkileyen bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Belirli kimyasallar ve ilaçlarda üçüncü göz kapağının görünür hale gelmesine neden olur.
Doğumda anne süt üretimini ve salgısını sağlayan prolaktin hormonu üretir. Yavrular emdikçe prolaktin salgılanmaya devam eder. Yavrular emmeyi bırakınca prolaktin seviyesi düşer. Yedi gün içinde yeniden kızışabilir.
Bir kedi temizlenmeyi bıraktıysa bu güçlü bir sorun olduğuna işarettir. Kediler derilerinde yara enfeksiyon, parazit olduğunda fazla yalanırlar.
Sistit gibi bir durum söz konusu değilse kedinizin alanını yatağı ve tuvaleti ile sınırlarsanız kullanmak zorunda kalacaktır.
Ümraniye veteriner kliniği, Petopia markasıyla kurumsal veterinerlik, petshop, kuaförlük ve pet otel hizmeti sunan veteriner kliniğidir. Ümraniye’de rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz merkezi bir konumda yer almaktadır.
Acil iletişim 09:00 – 22:30
0545 402 83 85
Atakent Mahallesi
Alemdağ Caddesi No:376/A
Ümraniye İstanbul