Kedi Piresi
Kedi piresi, genel olarak bakıldığı zaman basık şekilde görünen, vücut yapıları sert hale gelmiş olan ufak ve koyu siyah- kahverengi renkteki böcek türüdür. Uçtukları söylenemez fakat zıplamak adına kullanmış oldukları kuvvetli arka bacakları bulunur. Ağızları oldukça güçlüdür ve bu yüzden kan emecek bir biçimde tasarlanmıştır. Yetişkin olanların, baş üstünde ve yakınında dikenleri bulunur. Bütün bunlar veterinerler bakımından pire türlerinin tanımlamasında kullanmış özelliklerden yola çıkarak açıklanmıştır. Yetişkin pireler, genel şekilde en çok görülen etaptır.
İçindekiler
Kedi Piresi Ne Zaman Üremektedir?
Pire Isırıkları ve Pirenin Taşıdığı Hastalıklar
Kedilere İlaç Nasıl Verilmektedir?
Doğal Yöntemlerle Kedileri Pirelerden Kurtarmak
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire Tarağıyla Kedi Piresi Temizlemek
Pire Tozu ile Pirelerin Temizlenmesi
Pire Tasması ile Pire Damlası Birlikte Kullanılır Mı?
Yavru Kediye ve Hamile Kediye Pire Damlası Uygulanır Mı?
Kedi Piresi İnsana Bulaşır mı?
Pire Damlasının Etkisini Göstermesi
Pirelerin Kedilere Karşı Olan Zararları
Pirelerden Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?
Veteriner Hekimlerde Pirelerden Kurtulmak
Kedi piresi yumurtalarının çok ufak ve oval biçimli oldukları söylenebilir. Yumurta içerisinden çıkan larvaların oldukça ufak kurtçuğa benzediği bilinir. Pupa etabı, larva bakımından hazırlanan ipeksi kozaya sahip olup, pupa örtüsüne tutunacak yapışkan döküntü ve pislik dış yüzeye sahip gibi görünüm sağlar. Beklendiği üzere ipeksi örtünün onlara gizli görüntü kazandırmasından ötürü görülmeleri çok zordur.
Kedi Piresinin Beslenmesi
Kedi pireleri pek çok pire çeşidinden çok daha fazla olarak ürerler. Kedi pirelerinin en çok konakladıkları yerler; rakunlar, fareler, tilkiler, kokarca türlerinin dışında kedi ve köpeklerdir. Bu potansiyel konak türlülüğü, kimi zaman evcil hayvanı olmayan ev sahiplerinin evlerinin içerisinde yer alan ya da dışarıdaki kaynaklardan ötürü ev içerisinde getirilen kedi piresi ile problem yaşadıklarından dolayı mühim bir unsurdur. Bu yüzden ev sahipleri adına problem pirelenmiş olan yabani hayvanın bacayı ya da döşeme altını işgal etmesinden ortaya çıkabilmektedir. Bununla beraber ev içerisindeki kedi piresi problemi kaynağını, dışarıda dolaşıp, daha sonradan kedi pirelerini eve getiren pirelenmiş evcil hayvan oluşturabilir.
Kedi pirelerinin yaşam döngüsü, tam metamorfozdur. Yumurta evresi, larva evresi, pupa evresi ve yetişkin evre şeklinde tanımlanabilir. Kedi pirelerinin yaşam döngüsü genellikle yaklaşık olarak 1 ile 2 buçuk aya kadar sürebilir ve hayatları yaşamış oldukları ortamın nem durumu ve sıcaklığa göre çok değişir. Yetişkin olanlar, hayvan üstünde yaşayan tek evre olup, dişi erişkin olan kedi pireleri, yeni yumurtaları üretmek adına taze kana gereksinim duyarlar. Dişi pireler, kedi üstüne yumurtalarını bıraktıktan hemen sonra ufak yumurtalar; halı, mobilya arkaları, evcil hayvan yatağının zeminde bulunan çatlaklar gibi yerlere düşerler.
Üreme Hakkında
Yumurtaların bırakılmasından iki gün sonrasında larva evresi yumurtadan çıkacaktır. Bu evrede, larva pupa olmadan önce 5 ile 15 gün kadar sürmektedir. Genel şekilde larva gelişimi adına seçimi yapılan yerler; gölge, korunan ve nemin minimum yüzde 75 ve hava sıcaklığının yaklaşık 20 ile 3 derece olduğu mekanlardır. Bu yüzden pirelerin, bitki örtüsünün yere yakın biçilmiş olduğu, bol güneşli çayırlık sahaların olduğu güneş ve açık yerlerde yaşadıkları söylenemez. Pupa evresi gelişmeye başlayan erişkinlere korumalık yapar. Konak karbondioksit, vücut ısısındaki çoğalma artış ya da dalgalanma olduğu zaman yetişkin pupa kılıftan çıkmak üzre uyarılır. Pupa kılıftan çıkınca erişkin pire hemen geçiş konağının üstüne zıplayarak, 24 ile 48 saat içerisinde kan emmeye başlar. Bu durum, kimi zaman evcil hayvanları olan kişiler tatilden ya da uzun süre olmadıktan sonra, eve dönmelerinin üstüne zıplayan ve aç pirelerle karşılaşmalarının sebebini açıklamaktadırlar. Bununla beraber çevresel koşullar çıkma adına uygun değil ise, pupa evresi yetişkinler çıkmayıp konak aramadan önce aylarca ya da oldukça uzun bir süre kendilerini saklayabilirler. Kedi piresi, larvaları kan ile beslenmezler. Düşmüş oldukları mekanlarda yer alan her çeşit organik döküntüyle beslenirler. Bununla beraber temel besin kaynakları, konak hayvanlardan larvanın yaşamış oldukları yerlere düşen sindirilmeyen ve kurumuş kandan oluşmuş kurumuş yetişkin dışkıdır.
Kedi Piresi Ne Zaman Üremektedir?
Pire üremeleri, iç mekanlarda tüm sene boyu olur. Fakat dış mekanlarda üreme, ılık havası bulunan aylarda ve seçilen nem ve sıcaklığın bulunduğu mekanlarda kısıtlıdır.
Kedi Piresinin Anlaşılması
Pireler, görece şekilde erişkin evrelerde basit biçimde görüldüklerinden ötürü görülmeleri pirelenme bulgusu olabilir. Köpeklerdeki ve kedilerdeki kimi yaygın pirelenme bulguları; hayvanın derisinde bulunan dışkı ya da pislik olması, vücutlarının kıllı yerlerinde pire görülmesi, deride aşırı şekilde tırmalanma, ısırma ya da yalama olması ve kıl dökülmesi şeklinde açıklanabilir. Bir başka kedi piresi bulguları; insanlarda görülür olan pire ısırığı şeklinde tanımlanabilir. Bu çeşit bulgular; ilk ısırma sonrasında yaklaşık şekilde yarım saat sonra ısırılan yerde görülen şişkinlik, kızarıklık, kaşıntı şeklindedir. Isırmadan iki gün içerisinde görülen su toplanması durumu ve ısırılan yerin kanaması, ikincil bakteriyel enfeksiyonlara yol açmış olduğu devamlı kaşınma biçiminde olabilir. Kedi piresi, dünya çapında yayılış gösterir. Türkiye çapında da en yaygın şekilde yer alan pire çeşididir.
[maxbutton id=”1″ ]
Pire Isırıkları ve Pirenin Taşıdığı Hastalıklar
Kedi pireleri, hayvan ya da insan konağından kan emme süreci içerisinde ya da kontamine olan dışkılardan enfeksiyon hastalıkları taşıyabilir. Dünya çapında insanları etkileyen ve yaygın şekilde karşılaşılan pireden kaynaklı hastalıklar aşağıdaki gibi olacaktır;
Tifüs: Pireden kaynaklanan mürin tifüsü şeklinde de bilinen bu hastalıkta pire ısırması sırasında bakteri vücuda girdiği zaman enjekte olan pireden gelen ya da ısırılan yerin tırmalanması sonucunda gelen bakteriler bakımından taşınmaktadır.
Bartonelloz: Doğuda bulunan sıçan ve kedi piresi ısırmaları sayesinde insanlara taşınmaktadır.
Pire Tenyası: Çok sıklıkla çocukların yanlışlıkla pireyi yerse ya da pire dışkılarına temas ederse taşınabilir. Isırılmış bölge temizlenmez ise ve dezenfekte edilmez ise ısırılan yerde ikincil olan bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Isırılan bölge ne kadar çok tırmalanır ise, enfeksiyonun meydana gelme ihtimali bir o kadar çoğalır.
Kedi piresi kökenli rahatsızlıklar ya da evcil hayvanlara etki eden bir başka vaziyetler aşağıdaki gibi olacaktır;
*Pire ısırığı yüzünden oluşan mürin tifüsü,
*Hem köpek hem de kedilerde olan kedi piresiyle taşınan rahatsızlık- Rickettsia felis
*Kedi pireleri bakımından köpeklere taşınmış parazitik kurtlar- Dipetalonema reconditum
*Mikrofilariyal rahatsızlık Acanthocheilonemal reconditum – kedi piresi bakımından köpeklere taşınmaktadır.
Kedi Pireleri Hakkında
Kişinin kedisi dışarı çıkıyor ise pireleri oldukça hızlı biçimde kapabilir. Evin bahçe katında ve pirelerin ulaşacağı yapıda olmasından kaynaklı da bulaşabilir. Yüksek evlerde oturanların kedisine pire bulaşmaz diye bir vaziyetin de olmadığı belirtilmelidir. Pireler ayakkabı yoluyla bile taşınabilir. Pirelerin hayatta kalması adına beslenme kaynakları şeklinde olan kedi türü hayvanlara bulaşması gerekmektedir. Kedilere kuluçka olmuş pire, kediyi ısırmaya, kanını emmeye bununla beraber hemen doğurmaya başlayacaktır.
Kedilere Pirenin Bulaşması
Kedi pireleri bir hafta içerisinde 2000’e dek ulaşabilir. Müdahale edilmez ise kediye oldukça ciddi sağlık problemleri ve acı yaşatabilir. Sayılarının çoğalmadan kediyi rahatsız etmeden önce, acil olarak önlem alınması gerekmektedir. Düzenli şekilde aşıların, damlaların yapılmasıyla kedi pireleri kediden uzak tutulabilir. Normal olan pireler insana gelmez. Ancak kediye bulaşan pirenin türü, kum piresi ise bu durum değişebiliyor. Kum piresi insanı ısırıp, kanını da emebilir. Kum pirelerinden kurtulmak kesindir.
Kedilerde Pire Tedavisi
İlk önce panik yapılacak bir vaziyetin olmadığı söylenebilir. Bu konuda kimse yalnız değildir. Sakin olup, pirelerden kurtulmak adına yapılması gerekenlerin yapılması sayesinde pirelerden kurtulmak mümkündür. Evdeki ya da dışarıdaki kediler bu problemi yaşamaktadırlar. Doğanın kuralı şeklinde bu normal bir vaziyettir. Yapılması gereken ilk şeyin; hemen pire damlası alarak, kedinin ense kısmına uygulanmasıdır. Elbette bu işlem veteriner hekimler sayesinde yapılmaktadır. Ümraniye veteriner dahilinde yapılan bu işlemde, kedinin ensesine tam şekilde yedirilmemesi, kedilerin yalamayacağı biçimde dikkatlice uygulanması gerekmektedir.
Kedilere İlaç Nasıl Verilmektedir?
Dikkatleri isteyen bu işlem bakımında birey deneyimli değilse ümraniye veteriner ile yapılması daha uyumlu olacaktır. Pire damlası etkisi ortalama olarak 3 ay sürmekte. Pireler kedileri ısırdıklarında ölerek, 24 saat içerisinde kediler pirelerden kurtulacaktır. Pireler öldükten hemen sonra kedinin üzerinde olanlar düşecektir. Pireler öldükten hemen sonra kedinin yıkanması gerekir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken unsur, her kediye pire damlası yapılmayacağıdır.
[maxbutton id=”1″ ]
Doğal Yöntemlerle Kedileri Pirelerden Kurtarmak
Doğal olarak yapılan her türlü şey bir amaca hizmet eder. Kedi piresi temizliği adına doğal metotların mevcut olduğunu da söylemek mümkündür. Ancak ümraniye veteriner doktorların bu konuda bazı görüşleri vardır. Veteriner doktorların genel olarak bu metotları, zaman kaybı ve fazla bir işlem şeklinde gördüğünü söylemek doğru olacaktır. Ancak şunu belirtmek gerekirse; doğal metotlar her daim daha sağlıklı olmaktadır. Kimyasal etkenler ile yapılan pire damlaları, kedilerin üzerine döküldüğü zaman bazı zararlarının ortaya çıktığını söylemek kesin olacaktır. Örnek olarak damla tedavisi yapıldıktan sonra kedinin bu damlayı yalama riski çok büyük olmaktadır. Bu ise kedilerin zehirlenmesine hatta ölmesine bile neden olabilmektedir. Doğal metotlar ile yapılacak olan tedavi işe yaramaz ise veteriner doktor dahilinde damla uygulamak doğru olabilir.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Her ev kadınının temizlik esnasında kimyasal olan temizlik ürünlerine karşı seçtiği ürün olan sirke, beta- karoten maddesiyle bakterileri öldürücü özelliğe sahiptir. Asıl konu, sirkenin yapısında yer alan beta- karoten pirelerin panzehiri şeklinde tanımlanabilir. Bu şekilde pirelerden kurtulmak mümkün ve kesindir. Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir. Burada mühim olan nokta kedinin kendisini yalamasını engellemektir. Bundan ötürü de fazla kullanılmaması gerekir. Aynı zamanda kedinin genel olarak dolaştığı, yattığı ortamlara sıkılması gerekir. Hem mevcut olan pire temizlenir hem de kedi üstünde var ise düşen pirelerin temizlenmesini sağlar.
Pire Tarağıyla Kedi Piresi Temizlemek
Pire tarağı desteğiyle kedilerin piresi kolay bir biçimde yere dökülebilir. Ancak bu metot çok tavsiye edilmemektedir. Pire tarağının daha verimli kullanılması isteniyor ise; sirke ile tarağın kullanılması gerekir. Burada kedinin cildine zarar verilmemesi gerekir. Bir başka kullanım metodu ise sirke, pire tozu, pire damlası tedavisi sonrasında vücut üzerinde kalan ölü pirelerin düşürülmesi adına tercih edilen metottur.
Pire Tozu ile Pirelerin Temizlenmesi
Veteriner doktorlar bakımından; pire tozu tedavisinin yanlış olduğu söylense bile yaramaz olmayan ve sakin kedilerin pireden arınması adına kullanılan tedavi metotlarından birisidir. Genel olarak pire damlasından sonra gelen bu tedavinin, kedilerin üstüne serpile ve toz ismi verilen ilaç taneciğinin, pireleri öldürmesi ile sonlanan pire temizleme metodudur. Sadece yaramaz olmayan ve sakin kedilerde kullanılmasının nedeni; bu tozların zehirli olmasıdır. Eğer kediler vücutlarının üstünde pire tozu bulunurken yalarlar ise zehirlenebilirler. Bu tedavi neticesinde zehirlenen kedilerin oranının pek fazla olduğunu söylemek mümkündür.
Pire Tasması
Veteriner doktorlardan edinilen bilgilere ve tavsiyeler dayanılarak; kedilerde pireyle mücadele adına pire tasması kullanımı tavsiye edilmektedir. Pire damlası ya da pire tozu kadar etkili olmasa bile kedinin rahatlamasını sağlar. Devamlı sokağa ve bahçeye çıkarılan ev kedilerinde önlem amaçlı şekilde de kullanılır. Pire tasmalarının üstünde pireleri bayıltmak adına üretilen, ağır fosfor maddesi bulunur. Kediler tasmalarından huzursuz olur ya da stres yaparlarsa çıkarmak isteyebilirler. Bu vaziyetlerde ondan önce kişinin kendisi çıkarmalıdır. Çünkü eğer kedi tasmayı yalarsa, bu vaziyet mide ve ağız enfeksiyonuna neden olabilir.
Pire Tasması ile Pire Damlası Birlikte Kullanılır Mı?
Pire tasması tek olarak yetersiz kalan fakat pire damlası ile birlikte kullanıldığı zaman tam olarak koruma sağlayan, pireler karşı alınacak önlemler arasındadır. Pire damlası ile birlikte pire tasması da kullanılabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken husus; kedinin rahatsız olarak tasmayı ısırmasıdır.
Yavru Kediye ve Hamile Kediye Pire Damlası Uygulanır Mı?
Yavru kedilerin de pirelerden kurtulması mümkündür. Bunun pek çok yolu bulunur ancak yavru kediye pire ilacı genel olarak önerilmez. Yavru kedilerin annesi yanında ise ve sürt emiyor ise anneye pire ilacı uygulamak yeterli olacaktır. Yavru kedi yeni doğmuşsa pire ilacını direkt şekilde bünyesi kaldırmayacaktır. Kedi, yavruysa ve annesi yanında yoksa kedinin sağlık vaziyeti kaç aylık olduğu gibi unsurlar çok mühimdir. Bunun adına her vaziyette ümraniye veteriner doktorlarından uzman yardımı alınması gerekmektedir.
Hamile kedilerin vaziyetine göre farklılık gösterebilir. Hamile kediye pire damlası yapılması için gebeliğin kaçıncı haftasında olduğu önemlidir. Doğuma yakın olarak pire damlasının yapılması pek önerilmez. Ancak yeni başlayan hamilelik adına kediye pire ilacı uygulanabilir. Elbette pire damlası yapılacak olan kedinin sağlık vaziyeti oldukça önemlidir. Veteriner doktora gösterilmeden yapılacak pire damlası uygulaması bu vaziyette alınacak risk değildir.
Kedi Piresi İnsana Bulaşır mı?
Kedi piresi genel olarak insanlara geçmez. Pireler, kedilerin kendi sıcaklık derecesiyle ilgilenir ve insanları çok fazla ilgi çekici bulmazlar. Ancak kediye bulaşan pire; önceden de bahsedildiği üzere kum piresi ise kişiye de bulaşabilir. Kimi pire türleri insanları da seçmektedir. Isırıkları cilt üstünde belirgin kızarıklara neden olabilir. Devamlı kaşınma vaziyeti yaşanabilir ve çok sıklıkla çoğalırlar. Genel olarak gece uyurken, bacaklardan beslenmeyi tercih eden pirelerden kurtulabilmek adına yapılması gereken 6 değişik olay bulunur. Bunlar;
Eczaneden pire ilacı almak,
Eczaneden eve sıkmak üzere pire spreyi almak. bu metotla pireler hemen ölür ve çok fazla dağılmaya engel olur.
En kesin çözüm ise ilaçlama şirketleri ile irtibata geçip, evin ilaçlatmaktır.
Her çeşit ilaçma sonrasında ilaçlama yapılacak bölgeden biraz uzakta kalmak ilacı solumamak gerekmektedir. Kedi pireleri insana geçerse farkedilmesi, kediye göre daha basittir. Kaşınma ve gıdıklama şeklinde his oluşturmaktadır.
İnsanlar, kediler gibi tüylü olmadığından ötürü deri üstünde pireleri görmek mümkündür.
[maxbutton id=”1″ ]
Pire İlacının Vakti Ne Kadar?
Pire ilacının etki etmesi kedi damlasının markasına göre farklılık göstermektedir. Bununla beraber ortalama şekilde 3 ay olarak açıklanabilir. 3 ayda bir kere olarak düzenli şekilde pire damlası yapılmadı tavsiye edilir.
Pire Damlası Fiyatı
Pire damlası fiyatları şu an 30 ile 55 Lira aralığında satılıyor.
Pire Damlasının Etkisini Göstermesi
Pire damlası genel olarak 24 saat içerisinde pireleri yok eder. Pire ilacının doğru uygulanması ve kedinin yalamaması gerekir.
Pirelerin Kedilere Karşı Olan Zararları
Pireler, senenin 12 ay boyu aktif olan canlılar olsa bile havaların ısınmaya başlamasıyla beraber bu ufak parazitlerin varlığı yoğunlaşmaktadır. Kedilerin ve kedi sahiplerinin kabusu olan pirelerin kendisini sadece kaşınmasına sebep olduğunu düşünülmesiyle yanılmak mümkündür. Pirelerin kedilere zararları içerisinde en hafif olanı kaşıntı olup, bununla beraber kedilere pek çok hastalık bulaştırma riski de taşımaktadır. Bu sebeple pireler ile başka dış parazitler ile etken biçimde mücadele, kedi bakımı hakkında kesinlikle en çok önem verilmesi hususlardan birisidir. Kedi pireleri yaratmış olduğu hastalıklar aşağıdaki gibidir;
Kansızlık (Anemi)
Pireler, yazının başında da belirtildiği üzere, kan emen canlılar olup, yoğun pire olmasında bilhassa söz konusu yavru kediler olduğu zaman anemi, halk arasında bilinen adı ile kansızlığa sebep olabilir. Kediler için kansızlık oldukça ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bununla beraber kedilerin yaşamını kaybetmesine sebep olabilir. Solgun renk, beyaz diş eti kediler için kansızlık belirtileri içerisinde yer almaktadır. Ümraniye veteriner hekimleri tarafından kansızlık tedavisi uygulanabilir.
Pire Alerjisi
Pireler, kedileri ısırdıkları zaman salyaları kedilerin kanına karışarak, alerjik bünyeli kediler bu salya içerisinde bulunan protein sebebi ile pire alerjisi geliştirebilirler. Kediler için pire alerjisi ısırmış olduğu yeri değil büyün vücudun kaşınmasına sebep olur. Hatta fazla kaşınma nedeniyle kedide tüy dökülmesi, ileri etaplarda yaralar dahi ortaya çıkabilmektedir.
Yaralar
Pire alerjisi bulunmayan kedilerde aşırı kaşınma nedeni ile tüylerini dökebilirler, hatta gayet ciddi yaralar da oluşabilmektedir. Pirelerin sebebiyle devamlı kaşınma kaynaklı yaralar enfeksiyona oldukça açıktır ve genel olarak bu yaralarda ciddi enfeksiyonlar meydana gelir. Bu ise oldukça zor ve uzun tedavi süreci manasına gelir.
Tenyalar
İç parazit türü kediler adına ölümcül olacak kadar ciddi bir problemdir ve pireler kedilerde iç parazit , bilhassa tenya bulaştırırlar. Tenyalar ise yavru kediler adına gerçekten oldukça tehlikelidir. Bu sebepten ötürü kedilerde dış ve iç parazit mücadelesinin beraber yürütülmesi önemlidir. Çünkü dış parazitler, kediler için iç parazit bulaştırma riskini de taşımaktadır. Bundan ötürü pireler ile etkin biçimde mücadele edilerek, kediler pirelerden korunmaz ise iç parazit problemiyle başa çıkmak da olanaksız gibi bir şeydir.
Huzursuzluk
Kimse devamlı istemez. Bu kediler adına da geçerlidir. Pirelerin yüzünden devamlı kaşınmak zorunda kalan bu hayvanlarda huzursuzluk baş göstererek, bütün hayatlarını olumsuz etkilemektedir.
Pirelerden Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?
Limonlu özel solüsyonlar yapabilir. Kedi piresi damlası hususi vaziyetlerde kullanılmamaktadır. Hamile ya da yavru kedilerde bilhassa kedi piresi damlası uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Limon kabuğu rende edilerek yarım litre su içerisinde kaynatılmalıdır. Daha sonrasında bir gece dinlendirerek, kedinin tüylerinin üstüne sürülmelidir. Banyo yaptırır gibi yoğun şekilde yapılmamalıdır ve bu ayda bir defa tekrarlanmalıdır. Bunun dışında biberiyeden yararlanmak kesindir. Biberiye de kuvvetli bir pire kovucudur. Aynı limonlu solüsyon hazırlanırken olduğu üzere biberiye de bir çay kaşığına yarım litre olacak biçimde kaynatıp dinlendirdikten sonra uygulanabilir. Bunun dışında biberiye toz şekilde kedi yatağının altına da koyulabilir.
Bir başka metot pire tarağıdır. Banyo yağı su ile seyreltilip, kedilerin tüyleri ıslatıldıktan sonra pire tarağı yardımı ile pirelerden kurtulmak mümkün olabilir. Bu tarak, özel şekilde pet shopta ya da veterinerlerde bulunabilir. Toplanan pireler yeniden kaçmaması adına kenarda kase içerisinde su koyarak içerisine dökülebilir. Pire tozu, pire tarağında olduğu gibi etkili bir yöntemdir. Pire tozu kediler üstünde tüylerinin içerisinde sürülerek de kullanılan çeşitleri olduğu gibi, ev için de bulunmaktadır. Bu yöntemlerin her ikisi de netice almak adına etkilidir. Kedinin yatağı ve oyuncakları sık sık yıkanmalıdır. Evin temizliği, pirelerin yuvarlanıp yerleşmemesi adına gereklidir. Bu sahaların sık sık temizlenmesi atlanmayacak bir noktadır. Çünkü pireler kedilerin üstünde yaşamalarından çok, ev içinde kimi bölgelere yumurta bırakmış olma ihtimalleri bulunur. Bilhassa yastık ya da yatak gibi kumaşlı olan ürünlerin yüksek ısı ile yıkanması gerekir. Aksi halde pirelerden kurtarılan kedi yeniden bu yerlerden pire kapabilir.
[maxbutton id=”1″ ]
Veteriner Hekimlerde Pirelerden Kurtulmak
Pirelerden kesin olarak kurtulmanın kesin yolu veteriner hekimlerdir. Ümraniye veteriner hekimler sayesinde İstanbul’da yaşayıp bu konudan muzdarip olan kişilere yardımcı olunmaktadır. Kedi pireleri hem insan sağlığı hem de kedi sağlığı açısından çok büyük zararlara neden olmaktadır. Ümraniye veteriner doktorları sayesinde kedilerin pirelerden kurtulması mümkündür. Ümraniye veteriner hekimler sayesinde kediler özenle ve dikkatlice tedavi edilmektedir.
Kedi pireleri yukarıda belirtildiği üzere oldukça zor ve acı veren parazitlerdir. Bu yüzden veteriner hekimlere başvurmak, hem kişinin kendi sağlığı için hem de kedisinin sağlığı için faydalı olacaktır. Ümraniye veteriner hekimleri tarafından yapılan tedavilerde pek çok tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hassaslık ile bu yolları izleyen ümraniye veteriner hekimler işlerinde oldukça başarılıdırlar. Bu yüzden İstanbul’da Ümraniye şehrinde yaşayanlar, kedi piresi sorunları ile karşı karşıya geldiğinde buradaki uzman hekimlere başvurmalıdırlar. Bu şekilde kedi pirelerinden kolay ve sağlıklı bir biçimde kurtulmak mümkün olacaktır.
15 comments
Celalettin Demirkesen
16 Şubat 2020 at 11:39
Sirke ile kedilerin pirelerden temizlenecegini yazmışsınız. Ben bunu 3 kere uyguladım ve kedime bulaşan pire sürüsü üzerinde hiç bir işe yaramadı. Biraz sersemleseler de, ne gittiler ne de iştahlarindan bişey kaybettiler. Afiyetle kedimi emip semirdiler.. En son ense damlası ile kurtulduk.. Bilgilerinize…
nuray kapan
15 Nisan 2020 at 15:45
merhaba kediden kum piresi bulaştı bana normal bit ilaçları faydalı değil ne kullanabilir bilmiyorum sizden bir öneri istiyorum teşekkür ederim
es
19 Nisan 2020 at 22:12
merhaba. Daha önce öğrencımden bıt gecmıstı bana. sampuanla gecırmeye çalıssamda, sureklı tarasamda saclarımı geçmıyordu. ve benden de anneme gecmıstı. sonrasında sacımı ıstedıgım bır renge full boyattım. boyama ıslemı sırasında buyuk ıhtımal kımyasaldan boguldular ve kurtuldum. aynı sekılde annemın saclarını boyattık annemde kurtuldu. belkı denemek ıstersın
Melike
12 Mart 2021 at 19:17
merhabalar, 7 aylık kedime yaklaşık 5 aydır düzenli bir şekilde pire için dış parazit ilaçları yaptırıyorum, ev için veterinerin verdiği ilacı da kullandık, tüyleri için doğal kovucu bir sprey de kullandım ama hala pire kaynıyor yavrucak ve kurtarmıyorum pireden. son çare olarak kediyi traşlamayı düşünüyorum fakat hem traşta anesteziye hem de kısırlaştırmada anesteziye maruz kalmak çok sağlıksız olacak onun için. önerebileceğiniz bir yöntem var mıdır? veya başka bir veteriner kontrolünde ilaç var mıdır?
ümraniye veteriner
24 Mart 2021 at 18:13
Merhabalar, kedimizi sprey ile ıslak ilaçlama yapılarak üzerindeki tüm pireler öldürülüp, 3 hafta sonra ikinci doz yapılarak pireden kurtulabilirsiniz. Fakat ortamda bulunan pireler için ortamında ilaçlatılması gerekmektedir.
ZEYNEP
30 Ocak 2022 at 13:14
Merhaba, kedime pire için ensesine sprey uyguladım, etkisi olucakmı? Yoxsa pire için damla mı almam lazım. Acil dönersiniz sevinirim çok çaresiz kaldım
ümraniye veteriner
31 Ocak 2022 at 17:04
Merhaba Zeynep Hanım,
Damla ya da sprey kedimizin yaşına ve pire yoğunluğuna göre uygulanmaktadır. Konu hakkında bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.
Zeynep
16 Şubat 2022 at 22:34
Merhaba kedim 36 günlük. Ne yapmam gerek buyuk bir pire gordum uzerinde?
ümraniye veteriner
17 Şubat 2022 at 16:11
Merhabalar, veteriner hekim kontrolünde uygun dozajda dış parazit spreyi uygulanabilir.
Gurbet
31 Mayıs 2022 at 01:56
Merhaba,
Kedim yeni doğurdu ve pirelendiler.
Pire ilacı uyguladım anne kediye(ensesine),
bebekler daha 1bucuk haftalık.
Soru
-Bu bebeklere zarar verir mi Anneye yaptığım ilaç?
-Anneye uyguladığım ilaç bebeklerde korur mu pireye karsı? Çünkü daha anne sütü içiyorlar.
ümraniye veteriner
1 Haziran 2022 at 16:48
Bebekler anneyi yalarsa zarar verebilir. Bununla birlikte süt emziren anneye parazit uygulaması yapılmaz.
MİNE
29 Temmuz 2022 at 20:50
MERHABA KEDİM YENİ DOĞUM YAPTI 2 HAFTALIK PİRELENDİK AİLECEK 🙁 PARAZİT YAPTIRAMIYORUZ ARTIK BİZİDE ISIRMAYA BAŞLADILAR EVİ İLAÇLATMAMIZA RAĞMEN NE YAPACAĞIZ HERGÜN SİRKELİ SU İLE TARANIYOR AMA GEÇMİYOR PİRE TASMASI KULLANSAK EMZİREN ANNEYE BEBEKLER İÇİN PROBLEM OLUR MU?
ümraniye veteriner
28 Ağustos 2022 at 15:07
Merhaba, bazı ilaçlar emzirme döneminde kullanılabiliyor. Bunun için hekiminize danışmanız gerekiyor.
Sibel
30 Temmuz 2022 at 09:50
Merhaba 1.5, aylık sokak kedisi sahiplendim ve malum pireleriyle☺️ veterinere götürdüm vücuduna ıslak ilaçlama yapıldı 27-07-2022 tarihinde ayrı bi odada tutmam gerektiği söylendi şuan pireleri görünmüyor tamamen bittigini nasıl anlarım
ümraniye veteriner
28 Ağustos 2022 at 15:05
Eğer tüylerinin arasında herhangi bir şey görmüyorsanız bitmiştir. Fakat pire ilaç uygulamasını düzenli olarak yaptırmanız gerekiyor. Hekiminizin oluşturduğumu takvime uymaya çalışın. Çünkü yeniden pirelenebilir. Pirelerden korunmak için düzenli olarak iç ve dış parazit uygulamalarını yaptırmak gerekiyor.